"Selamat Menghidupkan 10 Ramadhan Terakhir 2017"

Cari Tips MOTIVASI Blog Lain Di Sini!

Custom Search

Saturday, July 25, 2009

Ceramah 'Siapa Aku?' di PERNIM, Cheras

PERNIM adalah ringkasan kepada Persatuan Kebajikan Anak Pesakit HIV/AIDS Nurul Iman Malaysia yang ditubuhkan pada 17 Mac 2004. Persatuan ini merupakan sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang ingin turut serta membantu kerajaan negara ini memikul tanggungjawab dalam membela nasib anak-anak pesakit HIV/AIDS terutama kepada kanak-kanak yang terbiar dan ibu bapa mereka telah meninggal dunia akibat AIDS dan tiada waris yang mahu bertanggungjawab apabila mengetahui anak yang bakal mereka pelihara pembawa HIV positif.

Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) melalui persatuan kolej kediamannya mengambil inisiatif bagi mendampingi kanak - kanak yang tidak bernasib baik ini. Program yang berlangsung selama satu hari untuk mengenali anak - anak ini dengan lebih dekat lagi memberikan seribu satu makna.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Sdr Hariri kerana memberikan kepercayaan kepada saya untuk menyampaikan ceramah yang bertajuk Siapa AKu?. Bagi saya kanak - kanak ini memerlukan harapan yang besar kepada mereka. Siapa lagi kalau bukan kita yang bakal menemani mereka.

Pada mula kedatangan, saya begitu terkejut apabila 'audiens' saya rata2nya dan majoritinya kanak - kanak yang berusia enam tahun. Sudah pasti pendekatan bercerita akan memudahkan kefahaman mereka tentang siapakah mereka.

Saya telah berkongsi dan menyatakan bahawa sebagai manusia kita dibebani dengan DUA TUGAS iaitu sebagai Khalifah dan sebagai Abid (Ahli Ibadah). Kedua2nya memerlukan keseimbangan dalam kehidupan. Kehidupan ini akan berterusan bermula dari Alam Ruh kepada Alam Rahim. Kemudiannya manusia lahir ke Alam Dunia dan bakal menyusul ke Alam Barzakh. Apabila tiba di alam itu, mereka menanti utk ke Alam MAsyar yang akan menentukan Syurga dan Neraka.

Mari kita renungkan kembali pesanan Imam Ghazali yang berbunyi, "Cara manusia hidup akan menentukan cara manusia mati. Manakala cara manusia mati akan menentukan cara mereka dibangkitkan sama ada ke Syurga atau ke neraka." Jadi segala-galanya bermula dengan Misi Hidup. Oleh itu, adik2 yang saya kasihi sekalian, walau tragis dan malang macam manapun kehidupan kita MISI HIDUP diperlukan untuk 'survival' masa hadapan.


[Bersama dengan adik2 peserta dan komiti program]

[kakak yang sedia melayani telatah adik2]

[Manusia ada berapa jari suma?Namakan...]

[Siapa nak BERJAYA angkat tangan]

No comments: